Vanliga frågor

Vanliga frågor (Placenta)

Nedan följer svaren på några av de vanligaste ställda frågor angående moderkaksinkapsling och arbetet kring detta. Välkommen att kontakta Jacqui via frågeformuläret om din fråga inte besvaras här.

Vad är modekakans egentliga uppgift? Bara ett par dagar efter befruktningen börjar ett tillfälligt, viktigt organ som heter moderkaka att utvecklas. Moderkakan tar under graviditeten upp näring och syre via moderns blod och överför det till fostret. En av moderkakans många viktiga funktioner är också att producera hormoner. Moderkakan är ett så kallat endokrint organ. Genom graviditeten producerar moderkakan mer och mer hormoner i den gravida kroppen för att i tredje trimestern ha höjt hormonnivåerna till ungefär 3 gånger högre än innan graviditet. Det blir efter förlossningen en stor omställning (chock?) för kroppen, eftersom att hormonvärdena sjunker till långt under normalnivå efter att moderkakan har fötts ut.

Vilka är fördelarna med att äta moderkaka? De vanligaste upplevda effekterna från modekakskapslarna är ökad bröstmjölksproduktion, jämnare energi, mindre efterblödningar samt snabbare återhämtning efter förlossningen. Moderkakan balanserar upp hormonbalansen samt minskar risken för järnbrist efter förlossningen och ersätter förlorade vitaminer, mineraler och proteiner. Moderkakan sägs även motverka “tre dagars gråten”, minska risken för förlossningsdepression och reglera hormoner vid klimakteriet. Kapslarna innehåller hormonet oxytocin som gör att du lättare knyter an till ditt barn. De hjälper även livmodern att återgå till normal storlek snabbare.

Vad innehåller moderkakan? Moderkakan tillverkas av din kropp, för att förse dig och din baby med det ni behöver under graviditeten, likväl som efter. Moderkakan är mycket näringsrik, packad med hormoner och näringsämnen. Hög på järn-, protein-, vitamin- och mineralvärden.

Vem äter sin moderkaka? Alla kan uppleva de positiva effekterna med att äta sin moderkaka. Brukar du har besvär av PMS vid mens eller har en historia av depression så finns det en chans att kapslarna passar just dig lite extra eftersom de hjälper kroppen att stabilisera hormonbalansen. Om du haft svårt med amning, fött en prematur bebis eller haft en traumatisk förlossningsupplevelse kan kapslarna hjälpa  även för detta. Om du önskar läka snabbare, höja ditt järnvärde, öka energi och vara mindre trött rekommenderas du att att ge modekakskapslarna en chans.

Moderkaksinkapsling rekommenderas inte om du ätit antibiotika eller för kvinnor som röker eller utsätts för cigarettrök dagligen. Har du haft en infektion under din graviditet så rådfråga mig innan du bokar.

Hur gör djuren? De flesta andra däggdjur äter sina moderkakor ganska direkt efter framfödseln, just för att återfå balansen av hormoner och näringsämnen i kroppen och för att de ska orka mer.

Är det vanligt att äta moderkaka? I och med att fler blir medvetna och läser på om fördelarna så ökar också intresset. Fler provar, upplever de goda effekterna och tipsar sina vänner. Ju mer vi pratar om det, desto naturligare blir det i samhället.

Hur bokar jag Jacqui som min placentaspecialistHör av dig till mig via kontaktformuläret.

Hur tidigt bör jag boka tjänsten för att garanterat få hjälp med inkapslingen? Mitt schema är mycket oregelbundet och tidvis belastat. Endast efter att du har hört av dig till mig kan jag garantera att jag är tillgänglig för just dig. Därför rekommenderar jag dig att ta kontakt så fort du ens börjar fundera på att boka mig, gärna tidigt i graviditeten. Ofta kan jag ta emot bokningar med mycket kort varsel, ett par dagar innan du föder kan räcka. Men vid kort varsel kan jag inte garantera min tillgänglighet.

Vad gör jag när moderkakan är här? Du ber barnmorskan att hantera modekakan varsamt och placera den direkt i kylen, gärna i en hink eller i dubbla plastpåsar. Du har redan kontaktat mig innan din förlossning och jag har bokat in dig i min kalender vilket innebär att jag ser till att vara tillgänglig att hämta moderkakan efter att du fött. Du säger till och jag hämtar.

Vad säger jag till sjukhuspersonalen? Du säger helt enkelt att du vill att de hanterar din moderkaka varsamt och placerar den i kyl/frys för att du sedan vill ta den med hem. Jag har i Stockholm aldrig varit med om att personalen ifrågasatt detta, du har all rätt att ta med den hem. Du kan berätta för din barnmorska i förväg eller skriva om det i ditt förlossningsbrev. Ifall du skulle möta motstånd kan du höra av dig till mig så hjälper jag dig. Du behöver såklart inte berätta för personalen vad du tänker göra med den, om du inte vill.

Kan jag kapsla min moderkaka om jag fött med kejsarsnitt, blivit igångsatt eller tagit epidural? Javisst! Det påverkar inte placentan negativt. Det bästa är om du skiver i ditt förlossningsbrev att du vill ta med dig moderkakan hem. Kanske du behöver påminna din barnmorska vid eventuellt kejsarsnitt, så att detta inte förbises.

Jag har redan fött mitt barn eller var vid förlossningen osäker på vad jag ville göra med min moderkaka. Kan jag ändå få min moderkaka inkapslad? Javisst! Om du bett barnmorskan att hantera modekakan varsamt och lägga den direkt i frysen efter din förlossning så kan jag fortfarande göra kapslar till dig. Detta förutsatt att din moderkaka är mindre än 6 månader gammal och utan frysskador.

Förlorar den näringsvärde när den tillreds? De aktiva ämnena håller sig bra eftersom att tillredningsprocessen är skonsam. Vill du behålla högsta möjliga näringsvärde kan du välja kapsla in moderkakan RAW, det innebär att den aldrig hettas till mer än 40 grader. Den andra metoden jag arbetar med, den traditionellt kinesiska och mer vanliga metoden är att moderkakan först ångas, detta görs också så att de verksamma ämnena ska bibehållas så intakta som möjligt.

Ett filter? Det är en vanlig missuppfattning att tro att moderkakan är en slags uppsamlingsplats för toxiner och skadliga ämnen. Det är inte rätt. Moderns blod transporteras in i moderkakan och genom blodkärlens väggar håller moderkakan kvar toxiner och barnets blod tar upp endast den näring och syre som behövs. De skadliga ämnena åker sedan från moderkakan tillbaka till mammas blodomlopp.

Kan jag som vegetarian äta moderkakan? Absolut! Det är ett organ som skapats av liv och inget har dött i processen. Jag använder endast vegetabiliska kapslar (icke-gelatin).

Hur snabbt får jag tillbaka de färdiga kapslarna? Idealt inom 2-5 dygn efter förlossningen då min strävan är att göra processen snabb och smidig för dig. Ju tidigare du får dina kapslar och kan börja kuren, desto bättre för din kropp och återhämtningprocess. Jag ser till att få dina kapslar levererade tillbaka till sjukhuset eller hem till din dörr när de är färdiga. De första veckorna efter förlossningen är tiden du mest behöver just återhämtning men om du väljer att vänta med inkapslingen kommer fortfarande din kropp kunna ta nytta av kapslarna senare, men då kanske du har andra behov och kroppen anpassar upptag och effekt utefter dess aktuella behov.

Hur bör jag dosera moderkakskapslarna? Utifrån hur du mår, hur din förlossning var, om du förlorat mycket blod eller haft någon komplikation så anpassar vi doseringen individuellt efter dina behov. Generellt brukar jag rekommendera enligt nedanstående anvisning men det viktiga är att du/vi lyssnar på din kropp. Känn in hur du mår av kapslarna för att utifrån det minska eller öka doseringen. Generell dosering: Vecka 1: 2 kapslar 3 ggr/dag. Vecka 2: 2 kapslar 2 ggr/dag. Vecka 3: 1 kapsel 2 grr/dag

Hur länge äter jag kapslarna? Fortsätt till du känner att du inte vill eller har behov av dem längre. Det kan vara i ett par veckor eller tills det att kapslarna är slut.

Hur förvarar jag de färdiga kapslarna? Dina kapslar levereras i en glasburk och de förvaras i kylskåp under den tid du använder dom. Om du känner dig klar men fortfarande har kapslar kvar så kan du lägga de resterande i frysen för att få ännu längre hållbarhet. De kan då sparas och användas senare i livet så du önskar stötta din kropp lite extra exempelvis vid första mens efter förlossningen, vid traumatiska upplevelser eller när du genomgår klimakteriet. Raw-förberedda kapslar bör intas så snart som möjligt, senast vid första menstruationen efter förlossningen.

Finns garantier på att just jag känner av de positiva effekterna från moderkakan? Moderkakskapslarna är en naturprodukt. Eftersom att de är skapade av dig och för dig så kan det inte sägas exakt vad de olika kapslarna innehåller och därför kan inga effekter garanteras. Det är också svårt att bevisa vilken effekt som just moderkakan bidragit till. Min önskan är att med dessa kapslar ge dig och din kropp en större chans till skonsammare och starkare återhämtning.

Är det ett nytt påhitt att äta sin modekaka? Denna tradition är gammal, att äta sin moderkaka är en viktig del av vår födslohistoria. Den första kejsaren av Kina, cirka 2 200 år sedan, sägs ha berättat om moderkakans positiva hälsoeffekter, han ska också ha ätit moderkaka för att bibehålla sin vitalitet och för att hålla sig ung. Det finns spridd dokumentation om att torkad moderkaka användes som medicin av läkare i Europa under 1700-talet.

Ska du föda barn i STOCKHOLM, SÖDERMANLAND eller UPPSALA län, då kan Jacqui kapsla in din moderkaka! Skicka din förfrågan via Kontaktformuläret

error: